Βιωματική δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού - Ένα πρόγραμμα όπου η “Μαγκιά” και η “Δύναμη” επαναπροσδιορίζονται

MORFES EKFOVISMOU     

Την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, ένα βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία, από τη θεατρική ομάδα ΣυνΚίνησις.
Μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και ένα πλήθος βιωματικών δρώμενων, όλοι μαζί περπατήσαμε σε «κανονικά» και «μη κανονικά» μονοπάτια, υποδυθήκαμε ρόλους, κινηθήκαμε σε λεπτές ισορροπίες, ανακαλύπτοντας, ότι


Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
Καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό

          Ακόμη, μάθαμε πως υπάρχουν πραγματικοί ήρωες της ζωής, που προσπαθούν, παρά τις δυσκολίες τους, να πετύχουν κάτι που φαντάζει ακατόρθωτο και από την άλλη μεριά, οι κατ’ επίφαση ήρωες - νταήδες, που χρησιμοποιούν τη «δύναμή» τους για να πληγώνουν τους άλλους.
Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών/τριών, με σκοπό την άρση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, προάγοντας την ενδυνάμωση της σχολικής κουλτούρας της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συμπερίληψης, του σεβασμού των κοινωνικών αξιών και της αποδοχής της ετερότητας, μέσω της αντίδρασης, της υπευθυνότητας και της συνειδητής επιλογής σαφούς στάσης, απέναντι σε αυτό το νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο, που γιγαντώνεται στις μέρες μας και διαβρώνει τη σχολική κοινότητα, υπονομεύοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της μάθησης και της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης κάθε παιδιού, μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον.
           Οι μαθητές/τριες, μέσα από αναστοχαστικές διεργασίες, στο πλαίσιο των θεατρικών δρώμενων και του παιχνιδιού ρόλων, αναπαράστησαν βιωματικά τις διάφορες μορφές σχολικού εκφοβισμού, αναγνώρισαν και κατανόησαν τα δικά τους συναισθήματα, αλλά και των συμμαθητών/τριών τους, σε παρόμοια περιστατικά, ως θύτες, θύματα ή παρατηρητές, αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση και αποκτώντας συνείδηση πως όλοι μαζί οφείλουμε να καταρρίψουμε την «κουλτούρα της σιωπής», που εκθρέφει το «θηρίο» του εκφοβισμού και να καταγγέλλουμε τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή μας.
         Κορυφαία στιγμή του προγράμματος ήταν όταν, στο τέλος, ζητήθηκε από τα παιδιά να καταγράψουν και να έχουν, για πάντα, στο μυαλό τους, 5 πράγματα για τα οποία νιώθουν περήφανοι για τον εαυτό τους και να τα θυμούνται, κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να τους υποτιμήσει.

 

384573674 759072532711867 2647440869771156816 n385535530 716666816610042 3208035846057184119 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η υλοποίηση της δράσης έγινε με τη συμμετοχή 50 μαθητών/τριών του σχολείου μας από τα τμήματα Α1, Α2, Α3. Την επίβλεψη και τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Καραγιάννη Ελένη, η οποία έχει σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις [1,2].

 

 

 

 

 

veveosi Sinkinisi A gym

 

 

 

1. Στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, με κριτές “Tech Hub Journal” (ISSN: 2810 - 2800): Karagianni, E., & Karabatzaki, Z. (2022). Studying School Bullying and Cyberbullying of Students with Intellectual Disabilities. TechHub Journal, 2(2), 52–67. Retrieved from https://techhubresearch.com/index.php/journal/article/view/75
2. Καραγιάννη, Ε. (2023), Μελετώντας τον σχολικό εκφοβισμό των μαθητών με νοητική αναπηρία. Στο: Γεωργογιάννης, Π. (2023), Ειδικές Επιστήμες: Λογοθεραπεία, Αγωγή Υγείας, Ειδική Αγωγή, Συμβουλευτική, Παιδαγωγική Θεραπεία, Κοινωνική Παιδαγωγική – Οικογενειακή και σχολική Βία, Διαπολιτισμικότητα, Σεξουαλική αγωγή, Πρακτικά 37ου Διεθνούς Συνεδρίου, Πάτρα, 2-4 Δεκεμβρίου 2022, σ.σ. 79-89. https://e-library.ipode.gr/praktika/CP52/#p=80